Het test- en triagecentrum aan het ziekenhuis in Geel ging op maandag 19 oktober een nieuwe fase in. Heringerichte klascontainers van stad Geel werden in gebruik genomen om coronatesten af te nemen.

Daardoor verhoogt de capaciteit van 200 naar 400 tests per dag. Daar gaan de huisartsen, die al sinds maart continu bezig zijn om het test- en triagecentrum draaiende te houden, samen met de verpleegkundigen en de vrijwilligers, zich extra voor inzetten.

Tot nu toe werden de tests in een tent afgenomen. De tent was een tijdelijke oplossing in afwachting van de klascontainers. Omwille van de huidige drukte is beslist om de tent langer te laten staan om de testcapaciteit verder uit te breiden.

400 tests per dag

Tot nu toe konden in het test- en triagecentrum maximaal 200 tests per dag gebeuren. De testcapaciteit is momenteel verzadigd. Het test- en triagecentrum probeerde vorige week de capaciteit al te verhogen.

Sinds maandag 19 oktober wordt er, door het plaatsen van de klascontainers, opgeschaald naar 400 tests per dag.

Ook voor testen voorafgaand aan een opname in het ziekenhuis, kun je sinds woensdag 21 oktober terecht in het vergrote test- en triagecentrum. De drive-in van het ziekenhuis is namelijk verhuisd naar de nieuwe locatie.Zo wordt het stilaan een testdorp.

In het test- en triagecentrum zijn altijd huisartsen aanwezig om ernstig zieke patiënten op te vangen. De huisartsen beslissen of de patiënt naar huis kan om uit te zieken of dat de patiënt naar de spoedgevallendienst van het ziekenhuis doorgestuurd moet worden.

Quarantaine en isolatie

Testen op COVID-19 en quarantaine/isolatie gaan hand in hand bij de strijd tegen corona. Het is belangrijk om de maatregelen van quarantaine en isolatie strikt op te volgen.

Huisartsen krijgen steun

De huisartsen hebben het test- en triagecentrum van nul af aan opgebouwd. Naast het werk in hun eigen praktijk, zetten ze zich in om het triagecentrum te bemannen. En dat doen ze al sinds maart!

Stad Geel ondersteunt het test- en triagecentrum op verschillende manieren. Zo wordt de kost van de huur van de tent en materialen zoals pc's, panelen, voorraadkasten, door de stad gedragen.

Daarnaast is een administratief medewerker aan het werk in het test- en triagecentrum die door de gemeenten van de eerstelijnszone Zuiderkempen, waaronder Geel, betaald wordt. Binnenkort start nog een bijkomende administratief medewerker.

Het test- en triagecentrum kan ook rekenen op de hulp van vrijwilligers. Zij nemen het onthaal voor hun rekening en ondersteunen de verpleegkundigen met kleine administratieve en logistieke taken.

Ook Ziekenhuis Geel heeft veel ondersteuning gegeven, onder andere met informatica, verhuis en afvalverwijdering. Het ziekenhuis heeft onder de weg naar de spoedgevallendienst een doorboring gemaakt voor elektriciteitskabels, riolering en water.

De aannemer werd hierbij bijgestaan door de loodgieters van het ziekenhuis. Een container, die door het ziekenhuis gehuurd wordt, dient als voorraadkamer en omkleedruimte.